Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Apariţie editorială cu finanţare AFCN: Reţete tradiţionale din zona Sibiu

Aflat în prezent sub tipar, Reţete tradiţionale din judeţul Sibiu,  primul produs editorial care valorifică gastronomia tradițională a judeţului nostru, va apărea în curând, la editura Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu.

Lucrarea, reprezintă rezultatul cercetărilor în teren efectuate de către echipa Centrului, în 2011, în cadrul proiectului Cercetarea gastronomiei tradiționale din județul Sibiu. Este coordonată de managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale “Cindrelul-Junii” Sibiu - Silvia Macrea şi conţine reţete preluate şi redactate de Maria Barna, Cozmina Costiniuc, Lenuța Cristea, Gabriela Negru, cu fotografii realizate de Gheorghe Roman Bogdan, Nicu Dobre şi Ovidiu Mărginean Cercetările în cele 5 zone etnofolclorice ale Sibiului: Mărginimea Sibiului, Țara Secașelor, Valea Hârtibaciului, Valea Târnavelor și Țara Oltului, finanțate de AFCN, au relevat faptul că multe din rețetele identificate nu sunt cunoscute generațiilor tinere, dar sunt prezente în memoria pasivă a vârstnicilor.


          Fiecare re
țetă a fost prezentată respectând autenticitatea gastronomiei tradiționale, iar uneori și modul de a vorbi specific fiecărei localități, cartea oferind  detalii despre contextul cultural în care aceste mâncăruri erau odinioară pregătite. Acest produs editorial se va diferenția, astfel, de cărți obișnuite de bucate prin perspectiva multidisciplinară asupra reţetelor: sub aspect folcloric, mâncărurile sunt legate de marile evenimente din viaţa omului, de sărbătorile de peste an, de muncile câmpului etc, din punct de vedere antropologic şi nutriţional, reţetele tradiţionale acoperă toate preparatele de la supe şi ciorbe, mâncăruri, deserturi, pâine și derivate din pâine, ouă roșii, preparate din lapte, preparate din carne de porc, murături.

  Mai mult, cartea valorifică atât rețete specifice românilor, cât şi din gastronomia etniilor conlocuitoare.

Din structura cărţii mai spicuim: Cuvânt înainte al coordonatorului de proiect editorial, ipostaze din cercetare, lista persoanelor care au oferit informații, Bibliografie.

Reţete tradiționale din zona Sibiului se va concretiza, astfel, în prima enciclopedie cu caracter gastronomic dedicată Sibiului, redactată într-un stil accesibil publicului larg, dar oferind totodată informaţii cu caracter etnografic şi antropologic.

Acest proiect editorial a fost iniţiat de Consiliul Judeţean Sibiu prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu.

 

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse