Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Junii Sibiului aduc obiceiurile de primăvară la TVR 1

        Junii Sibiului vă prezintă câteva dintre cele mai frumoase obiceiuri de primăvară, într-o companie exclusivistă, vineri, 13 martie 2015, de la ora 21:00, pe TVR 1, într-un nou sezon al emisiunii „O dată-n viaţă”.
      Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul- Junii Sibiului” va reitera Tânjaua, un obicei agrar străvechi, ce îl sărbătoreşte pe cel dintâi gospodar ieşit la arat.

Tânjaua – Plugarul
sau Craiul semănătorilor
În Transilvania, hărnicia este la loc de cinste și este sărbătorită ca atare. Primăvara, obștea satului urmărește cu atenție cine dintre săteni va ieși primul, cu plugul la arat. De obicei, acel harnic este și cel care are o gospodărie mai mare, mai arătoasă. El este sărbătorit de întregul sat şi are obligaţia să dea un mare ospăț. De multe ori acest om, ales de sat, încearcă să fugă sau să se ascundă de obligaţia ospățului.
 Este prins însă de săteni; în Maramureș este dus la un râu și, dacă nu promite ospățul, este udat în apă. În Bihor, dacă apucă să ajungă la biserică și să tragă clopotele este scutit de organizarea ospățului, dar ceilalți trebuie să organizeze ospățul pentru că n-au fost în stare să-l prindă. Cel harnic, plugarul sau craiul semănătorilor, cum este denumit în diferite zone, este pus pe o tânjea, trasă de boi împodobiți, și este purtat cu alai la mare cinste, prin satul respectiv, pentru a oferi hărniciei recompensa de recunoaștere  și apreciere.
 

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse