Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Buna Vestire

Buna Vestire sau Blagoveştenia, sărbătorită în data de 25 martie, este ziua în care Biserica Creştină prăznuiește vestea adusă Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gavril, că va naşte Fiul fără înaintaşi, Iisus Hristos. Importanţa sărbătorii este subliniată de praznicul cu dezlegare la peşte.
Sărbătoarea, situată în imediata apropiere a echinocţiului de primăvară, când sosesc rândunelele şi cucul începe a cânta, este numită în Calendarul popular şi Ziua cucului.
La Blagoveştenie se efectuau multe acte de purificare a spaţiului, de alungare a şerpilor, a insectelor şi omizilor din livezi. Fertilitatea în noul an era invocată prin stropitul rădăcinii prunilor cu ţuică şi ameninţarea cu securea a pomilor fructiferi, că vor fi tăiaţi dacă nu rodesc (Banat, Transilvania).
Blagoveştenia era un timp favorabil pentru aflarea norocului şi a rodului pomilor fructiferi, pentru previziuni meteorologice. Femeile strângeau apa provenită din neaua topită pentru a fi folosită în practicile de medicină şi cosmetică populară.
Dacă în această zi este timp frumos, va fi an bun, dacă plouă până la amiază, va fi toamnă lungă. Cum este ziua de Bună Vestire, aşa va fi şi de Paşti.
       Acum se face foc în curte, se pune pâine, apă, sare “pentru îngeri”, care apoi se dau de pomană. Oamenii se feresc de gâlceavă şi nu dorm, căci altfel vor fi somnoroşi tot anul.

Bibliografie:
             Ghinoiu Ion, Obiceiuri populare de peste an. Dicţionar, Editura Fundaţiei Culturale Române, Bucureşti, 1997.
             Gorovei, Artur, Credinţi şi superstiţii ale poporului român, Editura Grai şi Suflet – Cultura Naţională, Bucureşti, 1995.
Iconar: Gabriela Copchileț


sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse