Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Obiceiuri de Florii în zona Sibiului

- În Mărginimea Sibiului, la Sălişte, se organizează anual o procesiune în sâmbăta Floriilor. Astfel, mâine, 4 aprilie 2015, ora 15, elevi, cadre didactice şi preoţi se întâlnesc la şcoala de lângă Biserica Mare şi pornesc să adune sălcii (în zona sensului giratoriu). Apoi, străbat centrul oraşului, în procesiune, cântând Verşul Floriilor, de Picu Pătruţ. Credincioşii ajung la Biserica Mare, acolo unde copiii lasă ramurile de salcie pentru a fi sfinţite şi dăruite creştinilor în Duminica Floriilor.

 

- Pe Valea Hârtibaciului, satele Alţâna, Coveş, Retiş, Movile, se practică următoarele tradiţii de Florii:

* În Sâmbăta lui Lazăr, se face pomenirea morţilor. Începând de vineri seara

şi până sâmbătă seara, oamenii duc sălcii la cimitir şi le pun pe morminte, după ce în prealabil au curăţat mormintele.

La ora 13 sau 14, la poarta cimitirului- dacă e vreme bună sau în biserică- dacă plouă, se face un parastas comun de pomenire a tuturor morţilor. Apoi, familiile, care doresc, cheamă preotul la morminte pentru un alt parastas individual.

Seara, se face o altă slujbă în cadrul căreia se sfinţesc sălcii, care sunt apoi aşezate la icoane, în biserică.

* Duminica Floriilor: când oamenii vin la biserică, merg să se închine la icoane şi fiecare ia o ramură sau două de salcie pe care o ţine/ le ţine în mână pe tot parcursul slujbei. Oamenii duc ramurile de salcie acasă, le pun la icoane şi le păstrează până anul viitor. Se spune că salcia de la Florii are puterea să alunge vremea grea, aşa că, în caz de ploi torenţiale, grindină, tunete etc., se aprinde ramura de salcie şi se lasă să ardă puţin.

 

-          în Ţara Oltului, comuna Cârţa.

* În Sâmbăta lui Lazăr, se face parastasul comun de pomenire a morţilor, în biserică, dar oamenii nu mai duc salcie la morminte.

Comitetul bisericesc strânge ramurile de salcie care sunt sfinţite la slujba din această seară.

* În Duminica Floriilor, desfăşurarea obiceiului e similară celei de pe Valea Hârtibaciului, iar credinţele legate de puterea salciilor, sfinţite de Florii, sunt aceleaşi.

 


sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse