Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


La „plighit ghia” în Moșna

 În data de 7 iulie 2016, echipa proiectului „Călători în Țara Vinului” s-a deplasat în localitatea Moșna. Cu mult drag pentru tradiții, la un pahar de vin curat, 15 femei din comună ne-au povestit despre obiceiurile de altădată, ne-au cântat și au strigat ca la nuntă. Și pentru că din bătrâni se spune că dacă intri în curtea unui om care muncește, e musai să îi dai o mână de ajutor, toți am a ajutat-o pe gazda noastră Filomena Lazăr la „plighit ghia". 

Am admirat motivul viței de vie și al strugurelui, pe obiectele casnice confecționate de femeile din Moșna  - simboluri al hărniciei și priceperii acestora și priceperii acestora; de asemenea,  am identificat aceste reprezentări și pe ușile împărătești ale Bisericii Ortodoxe din localitate.

Proiectul „Călători în Țara Vinului” este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

          „Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse