Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Junii Sibiului iau parte la sărbătoarea Centrului Cultural Județean Arad

               Silvia Macrea, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cindrelul-Junii” Sibiu și Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” vor fi, mâine - 14 octombrie 2016, alături de colegii noștri de la Arad în cadrul manifestărilor organizate cu ocazia împlinirii a 15 ani de activitate a Centrului Cultural Judeţean Arad.

 Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” va susține un program artistic în cadrul spectacolului aniversar care va celebra 15 ani de activitate desfășurată cu dăruire în slujba culturii tradiționale românești de către Centrul Cultural Judeţean Arad. Pe scena special amenajată pentru acest eveniment, în Parcul Eminescu din Arad, Junii Sibiului vor face o incursiune în folclorul muzical şi coregrafic din judeţul Sibiu, ce valorifică rezultate ale cercetărilor în teren.

Din Mărginimea Sibiului dansatorii vor aduce în dar spectatorilor aprinderea Focului viu, obicei al ciobanilor tineri, care întrețineau nestins la stână un foc ritualic, menit să  protejeze turmele de forțe malefice; se pronunțau formule magice, cu tematică pastorală, iar cenuşa din focul viu era ingredient în leacuri pentru oameni şi animale.

Călătoria coregrafică va continua și în zona etnofolclorică Valea Târnavelor, denumită în hărți din secolul XV- XIX Ţara Vinului, ansamblul prezentând Culesul viilor, cu teasc, coşuri şi butoaie, în ritm de purtată şi învârtită, dar şi de ponturi fecioreşti.

Momentele de joc vor fi intercalate cu piese vocale în interpretarea soliştilor Robert Târnăveanu şi Daniel Rosalim.

Începând cu ora 18:00 organizatorii vor aduce în faţa publicului, pe aceeași scenă, invitaţi de seamă ai muzicii populare româneşti: Malvina Nagy, Tiberiu Crişan, Cornelia Căprariu Roman, Marius Ciprian Pop, Andreea Voica, Ansamblul Folcloric al Casei de Cultură Ineu, Ansamblul „Zărandul” al Palatului Copiilor Arad, Ansamblul „Doina Mureşului” din Arad, Ansamblul „Cununiţa” din Sântana, dansatori din Secusigiu și dansatori din Ţara Zărandului. Spectacolul va fi regizat de Viorel Nistor şi prezentat de Iuliana Tudor.

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse