Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu


Călătoriți în Ţara Vinului!

Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu vă invită să vizitaţi expoziţia indoor „Călători în Ţara Vinului”, eveniment în cadrul proiectului omonim, derulat cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Expoziția va fi deschisă timp de trei săptămâni, în perioada 2-20 noiembrie 2016, zilnic între orele 10.00 – 18.00, în holul central al Cercului Militar din Sibiu. Demersul este menit să sensibilizeze localnicii și turiștii cu privire la specificul cultural și viticol al zonei Valea Târnavelor, cândva faimoasa Ţară a Vinului. 

„Călători în Ţara Vinului” este prima expoziţie documentară a CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu care dezvoltă pe panouri de mari dimensiuni informații scriptice și reproduceri foto; de asemenea, este prima expoziție a instituției care utilizează tehnologia codurilor QR şi a dispozitivelor de tip smartphone, pentru a asigura accesul la detalii ştiinţifice, precum şi la explicaţii în limba engleză.

Cele opt panouri expoziționale aduc în prim-plan informații de cultură și civilizație tradițională, alături de imagini sugestive pentru tematica abordată: viticultura tradiţională şi influenţa ei în obiceiurile de pe Valea Târnavelor, în arta tradiţională, în heraldica locală, în arhitectura religioasă şi laică. Obiecte tridimensionale (piese de port popular, obiecte de uz casnic) completează expoziția, asigurând astfel o experiență educativă, directă pentru vizitatori.

La baza conceptului ştiinţific al expoziţiei stau cercetările în teren efectuate de echipa de proiect în localităţi din arealul sibian al Văii Târnavelor. Astfel, sunt valorificate, în premieră, informaţii obţinute în timpul interviurilor de profil, precum şi fotografii vechi, de arhivă, sau imagini recente surprinse la diferite obiceiuri ori în timpul interviurilor.

Proiectul cultural „Călători în Ţara Vinului” a fost inițiat de Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu și se derulează în perioada iunie - noiembrie 2016. Parteneri în cadrul acestui proiect sunt: Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu, Asociația Folcloriștilor și Etnografilor din Județul Sibiu, Cercul Militar din Sibiu și Tribuna.

 

CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu

sus ↑

2010 Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu

Termeni si conditii | Contact | Diverse